Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się własnymi obyczajami, ceremoniałami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i prosta. Większości z nas łączy się tylko z pierogami (które są nadzwyczaj doceniane na całym globie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za lokalne, zwłaszcza z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zazwyczaj z Polską. Wolno dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają perfekcyjnie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy też żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to wyłącznie pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, swoistych dla różnych części Europy czy świata. Skupmy się jednak na nowo na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak faktycznie niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film