Subtelności kuchni polskiej, inaczej co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia krajowa ukształtowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krain?

Co wpłynęło na formę kuchni krajowej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej wobec tego różne ceremoniały, kompozycje i smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, prawie każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno również te dania, jakie tuzinkowe są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są stereotypowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest przede wszystkim to, że najważniejszym i najbardziej napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść można w Polsce to naturalnie:
•    pierogi z przeróżnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są oczywiście ziemniaki. Chętnie przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w rzeczywistości dużo do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Również przybywający do nas turyści uwydatniają, iż jest smaczna oraz sycąca.