Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej kultowych na całym świecie. Dziś posmakować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co ubóstwiają jeść pierwotni Włosi?
Co jest najbardziej reprezentatywnym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza łączy się z Włochami. Kochają ją też sami Włosi.
Doskonała serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu ujmowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże pysznego dania. Najbardziej znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze specjalnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co w samej rzeczy ubóstwiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, że to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z przeróżnego typu sosami. Istotne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być prawidłowo ugotowany makaron według Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą oraz sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest ogromnie urozmaicona. Poświęcić wolno jej w rzeczy samej długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują również słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednak na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że urzeknie ono głębią smaku oraz aromatu.