Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się pewno w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i stosowali owoce kawowca. Niemniej jednak wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano specjalnie w konkretnych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Wiele stuleci później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, by wolno było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz to bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc przeróżne modyfikacje, by uzyskać rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dziś. Dzisiaj większość spożywanych produktów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga obfitego trudu. zawód barista Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezmiernie śladowe przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a też wyśmienitego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film